Wim ZijerveldDe firma Dix & Zijerveld werd op 3 juli 1963 opgericht door de heer J.F.CH. Dix en mijzelf. De heer Dix was tijdens de oprichting al 82 jaar oud. Ik was daarmee vergeleken, met mijn 29 jaar maar een ‘broekie’. Het bedrijf was oorspronkelijk gevestigd aan de Kerklaan in Heemstede.

Toen we eenmaal daar goed en wel gesettled waren, wilde de Gemeente Heemstede onze schuur en land kopen voor woning uitbreiding. Nee zeggen had niet veel zin, dus wij moesten daar verdwijnen. Voorlopig konden we onderdak krijgen bij de firma G.C. van Meeuwen aan de Herenweg in Heemstede, een kwekerij van Amaryllissen en Freesia’s. Na enige tijd verhuisden we naar de Weeresteinstraat 128 in Hillegom. Dit was voor ons een goede locatie.

De heer Dix was intussen 100 jaar geworden en kwam iedere week nog een paar keer kijken hoe het met de orders liep. Omdat hij bestuurslid was van de Commissie voor de Nomenclatuur van de bloembollen ging hij ook regelmatig naar de bloemenkeuring in het Bollenbeursgebouw ‘Treslong’ in Hillegom, waarvan hij dan verslag deed voor het Weekblad voor Bloembollencultuur. Na zijn 101ste verjaardag ging meneer Dix het wat rustiger aan doen, maar bleef wel zijn voetbalclub RCH in de gaten houden. Als het even kon wandelde hij 2 kilometer naar het voetbalterrein en weer terug, zonder hulpmiddelen.

Maar aan alles komt een eind, zo ook aan zijn voetballiefhebberij. Zijn huis werd verruild voor een appartement in een verzorgingsflat waar hij nog steeds ‘selfsupporting’ was. Het werd eenzaam om hem heen, al zijn maatjes waren weggevallen. Op één na, de heer Kees van Roon, inkoper van het overbekende bedrijf Van Tubergen, kwekerij en handel in bloembollen in Haarlem. Toen ook deze vriend wegviel was meneer Dix echt alleen op de wereld. Hij overleed op een leeftijd van de allersterksten: 107 jaar. Hij was als een vader voor mij en ik zal hem nooit vergeten.

Sinds 1986 ben ik gevestigd op mijn huidige locatie aan Zandlaan 4 in Hillegom. Dit is een prachtig pand met woonhuis, schuur en prima teeltgrond er om heen. Dit alles tussen agrariërs, het kan niet beter. Hier heb ik het goed naar mijn zin en ik hoop er nog lange tijd te mogen blijven.

Wim Zijerveld